Ben Broders visar upp sin blodiga form när han sömlöst avancerar till världscupfinalen i stavhopp | VM i friidrott

Yara
Share:

Broders missade nästan kvalet. 27-åringen från Leuven fick en felfri start i grupp B med ett hopp på över 5,50m och blev inte överraskad med 5,65m.

På 5,75 meter tog det två försök. Detta räckte för att nå finalen som avslutas på söndag kväll klockan 2:25.

Broders bekräftar sin utmärkta form med sin plats i finalen. Förra månaden slog han sitt belgiska rekord genom att hoppa 5,85 meter i Merzig, Tyskland, och vann Diamond League-omgången i Paris.

“Det var ganska trevligt,” sa Broders efter kvalet. ”Efter första försöket på 5,75 meter bytte jag kort spö. Mitt andra försök var ett avslappnat hopp och det räckte för att nå finalen. Jag är nöjd.”

”Kvalifikationer är alltid lite nervösa. Du behöver inte hoppa för att bryta din höga poäng, du måste bara vara där. En bra start är viktig i alla fall, din plats beror bara på dina försök. Jag kunde också avsluta rejält, det borde inte bli mer idag.”

– Ibland var det lite svårt eftersom vinden inte var konstant. Men jag höll mig lugn och gjorde bara min grej.”

Några av toppspelarna hade svårt att kvalificera sig. Fransmannen Renaud Lavillenie och brasilianska Thiago Braz, olympiska mästare 2012 respektive 2016, fick tre gånger försöka nå 5:65. Som ett resultat blev det 12 idrottare över 5,75 meter, nivån är hög.

“Det här är löftena inför finalen. Sista löften. På söndag ska vi vänja oss lite vid stadion och omständigheterna. Finalen ger lite mer adrenalin, det kommer att bli en bra fight.”

”Det är viktigt att vara avslappnad och inte gå som en tjur på en röd duk. Jag måste fortsätta tänka och arbeta målmedvetet. Publiken och adrenalinet kommer att ge ett extra lyft, jag ser fram emot det. “