Fabio Jacobsen på debutturnén: “Att lida i bergen är ödet för en riktig sprinter”

Yara
Share:

Fabio Jacobsen på debutturnén: “Att lida i bergen är en ren sprinters öde”

Intervju

Fabio Jacobsen nådde Paris. Sista spurten på Champs-Elysées var inte längre möjlig på grund av en hoppkedja, men med vinsten på Nyborg kan den unge Quick-Step-sprintern trots allt se tillbaka på en framgångsrik debut. “Även om det finns några arbetsmoment framför sig,” är Jacobsen (25) fortfarande realist.

Vi ringde Fabio Jacobsen när han körde från Paris till Boxmeer på en måndagseftermiddag. “Vi hade en trevlig middag i Paris i går kväll med laget och några sponsorer”, säger han. “Även om jag måste erkänna att det tog ett tag för mig att verkligen njuta av det. Ja, det var verkligen en besvikelse. Nej, inte så mycket för att jag inte vann. Men om du kommer till Paris vill du åtminstone kunna göra det du betalat för. I mitt fall är det en sprint.”

Skulle du kunna slå Jasper Philipsen utan att misslyckas?
“Jag vågar inte säga det. Han vann av force majeure, var väldigt stark. Men jag hade en känsla av att jag fortfarande har ben. Jag har inte sparkat för mycket än, jag var i goda händer med Kristoff och Van Poppel när den här kedjan började fräsa. Men återigen, det handlade inte så mycket om att vinna eller förlora, utan att jag var frustrerad över att jag inte kunde springa.”

Var “storbossen” Patrick Lefever nöjd med sin Tour de France?
“Ja. Det var mitt första deltagande, och inte riktigt vad som var menat för sprinters. Det finns några brister, men jag tycker inte att det är onormalt. Patrick var också nöjd med laget som helhet, även om vi missade några ögonblick. Som “lagets barn” vann Yves (Lampart, red.) etappen och fick gult kort, men själv är jag nu också “lagets barn” och vann mitt lopp. Stämningen var bra, men utan eufori.

Behöver jag hänvisa till det du upplevde i Polen? Eller påverkar det inte längre din nuvarande produktivitet?
“Ingen vet säkert. Alla såg att jag måste slåss i bergen. Men det här är en ren sprinters öde tror jag. Det kanske inte längre beror på ett fall. Å andra sidan… Det var därför jag var borta ett tag och precis nu var jag redo att debutera. Jag är minst ett år efter.”

Betygsätt dig själv för Tour de France…
“Jag ger mig själv en sjua. Faktiskt sju plus.

Tänk om du var tvungen att dela upp det här resultatet i klättring och sprint?
“Det är komplicerat. Rent sportigt ger jag mig själv en sexa när det kommer till klättring. Jag hann knappt med tidsgränsen, men ansträngningsmässigt ger jag mig själv en tia. Jag var väldigt nöjd med sprinten, speciellt första veckan. Synd att den inte kan visas oftare. Gör bara sju. Med stolthet på grund av tre riktiga rena spurter vann jag ändå en.”

Utsikt i bergen. Fabio Jacobsen vet allt om det efter denna turné – foto: Kor Vos

Att åka uppför är en uppmärksamhetspunkt, du är medveten om dig själv.
“Det är en fin linje och hon letar efter balans. Även andra sprinters hade det svårt. Dessutom fick jag höra att detta är en exceptionell Tour när det gäller hastighet, racingtaktik, tillvägagångssätt. Tyngre än den vanliga Touren. Jag upplevde det som att varje dag var ett endagslopp. Även om det är personligt. Kanske andra ryttare inte tror det.”

Jämför det med de två Vueltas du har varit i tidigare…
“De var tuffa också, men det var mycket mer kontroll så att du kunde återhämta dig bättre i övergångar. På den här turnén trodde jag aldrig att det fanns tid att återhämta sig.”

Förvånade det dig?
“Nej, inte riktigt. Även om jag var ganska imponerad av Jumbo-Visma. Nu kopierade de sin Paris-Nice-dominans till en tre veckor lång Grand Tour. Imponerande, tyckte jag. I övrigt visste jag vad som väntade. Resplanen var känd i förväg. Jag är fortfarande stolt över att ha tagit mig till Paris, inklusive etappvinsten.”

Behåller du din träning? Du har bara åkt Baloise Belgium Tour, medan ett antal andra sprinters har valt den svårare Dauphiné och kan ha varit bättre förberedda för stigningen…
“Jag vet inte om det är så. När jag tittar på min första vecka tror jag att min förberedelse var vad den borde ha varit. Och slutligen, det var den här första veckan som det fanns flest möjligheter. För att verkligen få ihop saker och ting var jag tvungen att kunna springa en hel sprint runt Champs Elysées.”

Du har tänkt framåt, om än noggrant, på grönt. När jag ser tillbaka, var det för optimistiskt?
“Det sa jag aldrig. Men då och då ville jag vara med i en sådan mellansprint. Snarare för att få erfarenhet av framtidens funktion. Om en mer gynnsam turné någonsin kommer. Då vet du hur det fungerar. Åtminstone den första veckan tappade jag ingen extra energi. Du kommer att återhämta dig från detta. Och det var helt enkelt ingenting att göra med Wut i den här utgåvan.”

Michel Wuyts skrev i tidningen idag att när det gäller benhastighet är du snabbast. Är det smickrande?
”Då måste jag visa det (skratt, red.). Men det här är verkligen min stora specialitet och jag vill försöka bibehålla och öka denna benhastighet under de kommande månaderna och åren. Med mitt snabba momentum kan jag vinna lopp. Eller är det smickrande? Ja, Michel Wuyts har följt cyklingen länge. Jag tror att han vet vad han pratar om.”

Vad har du lärt dig under de senaste tre veckorna?
Tour de France är det svåraste cykelloppet. Och det är delvis därför den också är den mest prestigefyllda, men samtidigt inte alltid den vackraste. Och ändå vill jag åka dit igen nästa år. Det är så toppidrott fungerar.”

Kommer du att kunna ladda dig tillräckligt för kriteriet inom de närmaste dagarna? Du kör inte mycket.
“Självklart. På så sätt håller man sig lite upptagen varje dag under en veckas relativ vila. Jag ser också fram emot att se fansen under de matcherna. Startar på Boxmere ikväll.

Nyborg, där Jacobsen vann sin första Tour-seger – foto: Kor Vos