Generation med deltidsjobb: Bram (27), Sophie (31) och Ann-Charlotte (25) om varför de kombinerar två jobb | Nina

Yara
Share:

Eran av “träningspass” har kommit. Där den ena är engagerad i ett passionerat projekt, gör den andre det av ekonomisk nödvändighet. Om något verkar extraarbete bli mer och mer populärt. Det är inte konstigt att livet nu bara blir dyrare. Bram (27), Sophie (31) och Ann-Charlotte (25) valde också ett andra jobb. ”Jag klarar mig inte med en fast inkomst. Jag var tvungen att hitta något för att hålla mig skuldfri.”


”Jag jobbade på en stor fastighetsmäklare. Pandemin orsakade uppsägningar, så jag bestämde mig för att bli en oberoende fastighetsmäklare. Att bli självständig är fortfarande en osäker tillvaro”, förklarar han. Den främsta anledningen till att söka jobb. “Min inkomst är rörlig och jag har många fasta utgifter varje månad, så jag var tvungen att hitta något för att hålla mig skuldfri.” Dessutom köpte Bram huset på egen hand. “Jag klarade mig inte med en fast inkomst. Utan ett deltidsarbete skulle jag inte kunna betala lånet och därför utan ett hus. Så jag var tvungen att hitta en lösning”, medger han.


Citat

Jag funderade också på att bli anställd igen eller till och med jobba i en stormarknad. Men det skulle inte göra mig glad.

Bram

Han upptäckte detta när han utfärdade EPC-certifikat. ”För detta genomgick jag ytterligare utbildning och klarade provet. Jag funderade också på att bli anställd igen eller till och med jobba i en stormarknad. Men det skulle inte göra mig glad. Det relaterar också mycket bättre till det arbete jag redan gör. Jag ser mig inte göra certifikat på flera år. Min prioritet och passion är relaterad till mitt huvudsakliga yrke.”

(Läs mer under bilden.)

© rv

“Det finns dagar då jag inte vet var jag ska börja i första hand, men det finns också lugnare dagar. Jag jobbar alltid på lördagar.” Belastningen för Bram är dock inte så stor. ”Jag kan organisera mitt eget arbete, så känn dig inte utbränd. Eftersom jag är självständig, känner jag inte att jag har fastnat på ett jobb från 09:00 till 17:00 bara för att börja ett deltidsjobb efter 17:00.” Hur är det med det ekonomiska? “För tillfället fungerar det bra, men i slutet av månaden kommer det fortfarande att finnas en del funderingar och bedömningar.”

Brad är verkligen inte ensam. Enligt en ny rapport från finansföretaget Deloitte har 39 % av millennials, personer i åldern 25 till 41, ett bisyssla. En brittisk personalrapport konstaterar att denna generation är mycket oroad över sin (ekonomiska) framtid. Dessutom löper de också större risk för utbrändhet eftersom de håller många bollar i luften. Och den här trenden händer hos oss. Enligt Statbel har i vårt land cirka 113 000 personer i åldern 18 till 40 år ett deltidsarbete. Det är 5,1 % av alla anställda i denna åldersgrupp.


“Jag började med den andra karantänen”, börjar Sophie. ”Jag jobbade i en klädaffär då och vi var hemma i fyra veckor. Jag orkade inte och började bråka.” Så skapades vridna ljus, som snabbt förvandlades till en bull’s-eye. “Jag la upp några bilder på Instagram utan avsikt att någonsin sälja ljus. Men det kom en reaktion och bollen rullade snabbt.

(Läs mer under inlägget.)


Allt gick snabbare än väntat, förklarar Sophie. ”Först blir man lite stressad, för under julen gick allt fort. Jag jobbade sedan varje dag efter timmar, även på natten, och då och då grät jag. Även om jag inte hade något emot så hårt arbete: att jobba på kvällarna och lära mig nya saker gav mig mod. För efter åtta år började jag tycka att mitt jobb som försäljare var tråkigt, med för få problem.”


Citat

Jag skulle också klara mig utan ett bisyssla, men jag vill inte vara utan det längre. Nu har jag möjlighet att spara pengar, och innan var det absolut omöjligt.

Sophie

Så den främsta anledningen till passionsprojektet var att det fanns något att göra under corona. “Men de extra pengarna är också en trevlig bonus. Jag skulle också klara mig utan ett bisyssla, men jag vill inte vara utan det längre. Nu har jag möjlighet att spara pengar, och innan var det absolut omöjligt. Så nu räknar jag med den där extra centen. Jag har andra jobb också. Jag har till exempel jobbat som makeupartist länge och jobbar som fotograf två gånger i månaden. sitt stilla? Men inte.”

(Läs mer under bilden.)

skåpbil

© rv


Ann-Charlotte har precis avslutat sitt andra år som personallärare i grundsärskolan. Ett tufft jobb, men hon är också aktiv i besöksnäringen. ”Jag började med det här förra sommaren. Jag gillar att skapa en spargris. För tillfället bor jag fortfarande hemma, men jag vill ha något att lita på om jag lämnar om några år. Nu när husen blir dyrare tycker jag att det är viktigare än någonsin. Jag har också lyxen att spara eftersom det inte finns pengar till matvaror eller hyra än.”


Citat

Jag går efter skolan, och när jag kommer hem går han och lägger sig så att han kan hålla en ny lektion dagen efter.

Ann Charlotte

Hon tycker också att det kan vara jobbigt ibland. ”Under veckan jobbar jag två gånger över: från klockan fem till halv elva på kvällen. Jag går efter skolan, och när jag kommer hem går han och lägger sig så att han kan hålla en ny lektion dagen efter. Första terminen tog jag lite mer hö för en gaffel, eftersom jag hade varit fulladdad sedan sommaren. Men i början av andra terminen känner man att den här kombinationen kommer att bli ganska tuff, så jag minskade lite.”

(Läs mer under bilden.)

skåpbil

© rv

Fördelen med denna switch: extra tid och mer sinnesfrid. Fel? “Det tar lite tid att vänja sig vid: helt plötsligt finns det mindre pengar på ditt konto. Du kommer snabbt att vänja dig vid detta lilla tillägg. Under sommarlovet ser jag mig själv jobba länge inom matserveringen. Jag tycker bara att det är en rolig aktivitet och jag ser alltid tillbaka på det väldigt positivt. Att inte göra någonting på hela sommaren är inget för mig.”

Läs även:

3 män om sin osäkerhet. “Vi bryr oss också om vårt utseende, men vi går mindre ur det”

Gift dig i hemlighet som J.Lo: fler och fler flamlänningar gör det. “Det handlar inte om snålhet”