Heidi Van de Wijver, trots cancer, vid Women’s Tour de France: “Hemma tänker jag på det hela tiden” | Kvinnor i Tour de France

Yara
Share:

Damernas Tour de France kan vara den första, men det här loppet har många officiella och inofficiella förfäder. En av dem, Tour de la CEE Féminin, vanns 1993 av Heidi Van de Wijver. Hon är nu tillbaka som teamledare på Plantur-Pura (inklusive Sanne Kant-teamet).

“Det här är ett speciellt ögonblick. Jag visste att Touren en dag skulle komma tillbaka för oss, men det är otroligt att det tog 29 år. Det är fantastiskt att vi fick ett så högt betyg efter så lång väntan.”

Enligt Van de Wijver var matchen välorganiserad då, men den största skillnaden ligger i inramningen. “Vi brukade ha kanske 2 vaktmästare, nu finns det lag på 20-25 personer för 6 ryttare.”

Heidi Van de Wijver ville definitivt inte missa detta första nummer, även om hon nyligen fick reda på att hon hade cancer i matstrupen. “I två veckor visste jag inte hur allvarlig situationen var. Det var omänskligt.”

Van de Wijver tvivlar fortfarande på om hon kommer att välja radikal behandling eller en annan alternativ väg. “En läkare säger en sak, en annan en annan. Något kan behöva göras, men jag måste själv bestämma vad som är bäst för mig. Jag är fortfarande ung och atletisk. Jag vill inte vända upp och ner på mitt liv ännu.”

Den atletiska chefen för Plantur-Pura är också med i Touren eftersom han siktar på henne. ”När jag är hemma tänker jag på det hela tiden. Jag är inte typen som gråter i hörnet, men på natten slår det dig ibland. Du försöker att inte tänka på de värsta scenarierna.”

”Men när jag är här försvinner tankarna. Det är de små glädjeämnena jag försöker suga in Det här är vad min kropp behöver. När jag sätter mig i lagledarens bil har jag också spänning, men en sund spänning.”

Van de Wijver förblir krigförande ändå. “Jag led mycket i min karriär, jag var tvungen att offra mycket. Nu kan jag bara hoppas att allt blir bra. Det är så det ska vara”.