Julie DeWilde (19) bär den vita tröjan som den yngsta Tour Peloton-föraren: “Jag är en snorig näsa men jag låter det inte göra mig”

Yara
Share:

Tills det fungerar för Lotte Kopecky i Tour de France. På vägen till Epernay visade sig Côte de Moutigny (900m @ 12%) för svårt och hon slutade 55:a på 3:47″ efter vinnaren Cecily Uttrup Ludwig. Det är Julie De Wilde som håller det belgiska priset på hög nivå för andra dagen i rad. Efter att ha placerat sig fjortonde i denna extremt svåra etapp, är vårkycklingen Plantour Pour nu rankad trettonde som bästa yngling (under 23). Och det här är för någon som fyller 20 år den 8 december.

“När jag var på toppen av stigningen visste jag inte om det fanns en annan ung man bredvid mig. Jag har redan hört att ledaren Maike van der Duin har släppts. Jag överskred min gräns på allvar och gav allt till slutet. Fast jag tappade lite tid på grund av fallet precis framför mig. Och mina ben gjorde väldigt ont, jag mådde inte så bra. Men det fungerade. I hemlighet drömde jag om det: att stå på pallen i Tour de France i en T-shirt. Och en sån vit tröja, alltid ren (ler). Inte illa för någon i min ålder!”

De Wilde är en supertalang som redan har presterat bra i våras, bland annat som tvåa i Dwars Door Vlaanderen. Som nybörjare vann hon silver redan för tre år sedan i Harrogate, Storbritannien. Och så var det kronan och hon kunde knappt tävla nästa år. Steget in i eliten (det finns ingen lovande kategori för kvinnor) var stort, men hon har gjort stora framsteg. ”Jag saknar fortfarande styrka mot dessa erfarna ryttare, men jag har fortfarande tid att jobba på. Jag gillar hårdare arbete. Jag har trots allt fortfarande något kvar.”

Varje morgon under lagpresentationerna före start ber den jourhavande talaren alltid om en dånande applåd för de yngsta deltagarna i Touren. Och det är viktigt för henne. “Egentligen är det ett straff, eller hur? I så ung ålder har han redan hunnit med att delta i världens viktigaste lopp. Från första dagen sa jag: Jag är inte nöjd med den andra planens roll. Jag ville göra mer än att bara åka. Jag kan vara flockens brat, men jag låter mig inte luras. Det är ganska hektiskt på den här turnén. Många fall och jag håller mig inte tillbaka när jag ser andra tjejer göra konstiga saker. Då ringer jag! Jag vet hur man hanterar en flock och jag behandlar inte galna människor. Vem som än gjorde detta ringer jag för att beställa.”

Överraskning från mamma

De Wilde blev förvånad över sin mammas besök i Reims. “På morgonen ringde jag dem på telefon, för jag visste inte att hon skulle komma. Hon sa att hon satt i bilen på väg till affären. Tills hon plötsligt hamnade på bussen… Överraskning! Bra rätt. Pappa är på praktik hos min bror (Gilles De Vilde, Sport Vlaanderen pro, red.), men kanske kommer han också. Min bror är också stolt över mig, även om jag retar honom att jag redan rider Touren och att han inte gör det. Hur som helst, jag har väldigt roligt här.”

För De Wilde är detta nu ännu trevligare, eftersom den fjärde etappen (126 km från Troyes till Bar-sur-Aube) inte bara har sex nedfarter på vägen, utan framför allt fyra opassade banor, vilket är nästan 13 kilometer. . Så, lite Strade Bianche i Tours. ”I en vit t-shirt på vita vägar. Wow! Det ska bli kul, jag ser fram emot det. Även om det kan vara farligt. Men det är speciellt, jag gillar det.”

Som Paris-Roubaix, en annan ras av hennes drömmar. De Wilde såg fram emot sin debut i april, men innan kullerstenen hade ett allvarligt fall. Hon bröt en halskota på två ställen, vilket stabiliserade hennes nacke i fyra veckor. Skulle hon inte tänka på det när hon körde nerför grusvägen? “Nej. Dessutom minns jag ingenting om vad som hände. Kanske till det bästa. Det jag vet med säkerhet är att mitt ansikte inte var synligt (skratt). Ett ögonblick trodde jag att Touren skulle börja för tidigt, men det ser ut som att jag är i bra form ändå. Eller inte?”

Ungdomsklassificering efter steg 3

1. Julie DeWilde vid 8:33:33″

2. Julia Borgstrem +16”

3. Georgy Pfeiffer +22″

4. Ann Dorte Island +28”

5. Shirin van Anroij +33”

6. Barbara Malcotti +1’54”

7. Meike van der Duin +2’34”

8. Ilse Plumers +2’56”

9. Simone Boyar +3’10”

10. Amandine Fouquenet +3’10”

© PRESS-SPORT