Mor till man (24) som knivhögg Salman Rushdie: “Efter en resa till Libanon förvandlades han till en religiös fanatiker” |  Utomlands

Mor till man (24) som knivhögg Salman Rushdie: “Efter en resa till Libanon förvandlades han till en religiös fanatiker” | Utomlands

Yara
Share:

I en exklusiv intervju med The Daily Mail, Hadi Mataras mamma, en 24-årig man som gifte sig med den brittisk-indiske författaren Salman Rushdie (75) förra fredagen knivhuggen, sa att hon såg sin son förvandlas helt till en religiös fanatiker 2018 efter en resa till Libanon. ”Jag förväntade mig att han skulle komma tillbaka motiverad, avsluta sin utbildning, ta ett diplom och söka jobb. Istället låste han in sig i källaren”, säger Silvana Fardos (46). Kvinnan säger att hon aldrig mer vill prata med sin son.

På fredagseftermiddagen lokal tid slog FBI till mot 46-årige Sylvanas Fardos hem i den amerikanska delstaten New Jersey. Det var då kvinnan först fick veta att hennes son, 24-åriga Hadi Matar, allvarligt hade misshandlat författaren Salman Rushdie under en föreläsning i New York. Skribenten fördes till sjukhus efter att ha blivit attackerad med tre sticksår ​​i nacken, fyra sticksår ​​i buken, ett sår på höger öga, ett stick i bröstet och ett skär i höger lår.


Under razzian beslagtog FBI några tillhörigheter som tillhörde Hadi, som bodde i källaren i hans mammas hus. Dessa inkluderade en dator, spelkonsol, flera böcker, knivar och en knivslipare. “Min dotter ringde mig. Jag var på jobbet när hon berättade att FBI var i vårt hus. Jag var i total chock, säger Silvana, en sjuksköterskelärare på gymnasiet och arabisk tolk, till The Daily Mail.

Sylvanas Fardos hem i New Jersey.  Hennes son Hadi Matar bodde i husets källare.

Sylvanas Fardos hem i New Jersey. Hennes son Hadi Matar bodde i husets källare. © AFP

Res till Libanon

Silvana är av libanesisk härkomst och föddes som muslim. Hon och hennes man Hasan Matar flydde från Yarun, en stad i södra delen av landet som är hårt kontrollerad av den iranskstödda terrorgruppen Hizbollah. Paret flyttade till USA och uppfostrade Hadi och hans yngre systrar i Kalifornien. 2004 ansökte Sylvanas om skilsmässa och flyttade till New Jersey för att börja ett nytt liv. Hennes exman återvände till Libanon.

För fyra år sedan märkte Silvana att Hadi hade blivit mycket mer religiös efter att ha tillbringat en och en halv månad med sin pappa i Libanon. Det sägs också att den unge mannen kritiserar sin mamma för att han aldrig har uppfostrat honom strikt religiöst. “Efter resan pratade han inte med mig eller sina systrar på flera månader,” sa Sylvanas. “Sedan 2018 har han uteslutit mig helt.” Kvinnan släpptes kategoriskt inte in i källaren. “Han bodde där ensam. Han sov på dagen och vaknade på natten för att laga sin egen mat.”

Strax efter resan startade mor och son igen en het diskussion om religion. “Han frågade mig varför jag motiverade honom att ta en examen istället för att fokusera på religion. Han var arg för att jag inte lärde honom islam i ung ålder, minns mamman. “Jag är inte religiös själv. Jag föddes som muslim, men det är allt. Jag har aldrig kallat mina barn till religion.”

Se bilder från händelsen nedan:

“Gå utan det”

För tre månader sedan bestämde Hadi att det var dags för en förändring och gick med i ett lokalt boxningsgym. Men förra veckan sa han abrupt upp detta medlemskap. ”Jag blev glad när jag fick reda på att han blev medlem (…). Han berättade också att han planerar att återvända till skolan i september för att studera cybersäkerhet, säger Silvana. “Jag trodde att han hade gått igenom en lång depression och det var dags att komma tillbaka till livet, tillbaka till sin familj.” Sylvanas förväntade sig inte att det skulle gå fel igen.

Kvinnan säger att hon inte vet om hennes son någonsin har läst Rushdies The Satanic Verses. Efter publiceringen av denna bok 1989 utfärdade den iranska ayatollah Khomeini ett slags dödsdom, en fatwa, till författaren. Det är ännu inte känt om denna fatwa är Hadis motiv.

24-åriga Hadi Matar.

24-åriga Hadi Matar. © via REUTERS

“Jag kan bara inte fatta att han kunde göra det här,” sa Sylvanas. “Han var väldigt tyst, alla älskade honom. Som jag sa till FBI, jag kommer aldrig att prata med honom igen. Han är ansvarig för sina handlingar.” “Jag har två andra minderåriga att ta hand om. De är upprörda och chockade. Allt vi kan göra nu är att försöka fortsätta utan honom.

Sylvanas har ännu inte sett videon av den våldsamma händelsen. “Och det vill jag inte heller”, låter det. “Jag sympatiserar med Mr Rushdie. Jag hoppas att han blir bra snart, men det finns inget mer jag kan säga eller göra eftersom det inte är mitt fel.” Under helgen meddelade Rushdies familj att författaren hade tagits ur ventilatorn och gradvis kunde prata igen. ”Det kommer att ta mycket tid; Skadorna är allvarliga, men hans tillstånd håller på att förbättras.

Arkivbild av den 75-årige författaren Salman Rushdie.

Arkivbild av den 75-årige författaren Salman Rushdie. © Evan Agostini / Invision / AP

Läs även:

Mannen som sköt Salman Rushdie bodde nära honom (+)

Den misstänkte (24 år) som knivhögg författaren Rushdie stödde shiaextremism men erkänner sig inte skyldig.