Sensationell tid för amerikanen Noah Lyles och jamaicanska Sherika Jackson i 200m världscupfinal | Sport

Yara
Share:

VM i friidrottFör ett år sedan kallade han sitt OS-brons fortfarande tråkigt. Turen slog in ikväll efter att Noah Liles vunnit guld på 200m i Eugene. Han förlängde sin världstitel med tiden 19.31 och passerade därmed Michael Johnsons 26 år gamla amerikanska rekord med en hundradels sekund. Damerna var också mycket snabba på 200 m. Sherika Jackson var bara elva hundradelar från världsrekordet som sattes av Florence Griffith-Joyner.

Noah Lyles är ett utställningsdjur. Ungefär som Usain Bolt. Men inte så snabbt. 2009 års jamaicanska världsrekord (19.19) står sig. Lyles korsade mållinjen på 19.31 på Hayward Field. Det är långsammare än Johan Blake 2011 (19.26) men snabbare än hans landsman Michael Johnson i Atlanta 1996 (19.32).

Lyles ökade sitt personliga rekord med tusen hundradelar. Galen av lycka slet han sönder sin tröja. “Jag hoppades att det skulle bli en snabb tid för, ärligt talat, det kändes långsamt. Sedan såg jag min tid dyka upp på skärmen: lika med Michael Johnsons rekord. Jag tänkte: “Verkligen? Ska du göra det här mot mig? Och så blev siffran 2 till en 1 – hela min värld blev plötsligt annorlunda. Idag var min dag. Jag var redo för världsrekordet, men jag kan relatera till det amerikanska rekordet också. Jag drömde om det i många år.”

Kenneth Bednarek (19.77) tog silver, som han gjorde i Tokyo, före Herrion Knighton (19.80), tonåringen som slog Bolts juniorrekord. Till exempel visade sig 200m vara detsamma som 100m. sopa rent för USA. Den första.

© ANP / EPA

I Eugene såg världen en helt annan Noah Lyles än vid spelen, där han nöjde sig med brons med tiden 19,74. Lyles kallade det “tråkigt” och brast ut i gråt eftersom hans yngre bror, Josephus, inte var där. “Han drömde om spelen mycket mer än jag gjorde,” snyftade han. Liles gillade inte sina första spel. Coronavirus-pandemin har tagit hårt på Floridas sprinter.

Liles är en artist, men det fanns inte tillräckligt med publik i Tokyo. Sessioner med sin terapeut visade också att han tycker om att omge sig med människor. Social isolering tog ut sin rätt, och amerikanen blev deprimerad. Med hjälp av mediciner återhämtade han sig, bara sertralin hjälpte inte hans prestationer till en början.

Men ju mer samhället återupplivades, desto bättre blev Liles situation, och vid de nationella rättegångarna i juni gav han nästan Knighton en check. Den 18-åriga nya wunderkinden hade tidigare Lyles med tiden 19,49. alla tiders betyg ikapp. Vid mållinjen tryckte Lyles retsamt fingret på Knightons avtryckare. 2019 års världsmästare på 200 meter var inte på väg att ge upp sin krona. Knighton ryckte på axlarna “Vi är inte klara än.” Och vänster. “Se till att vi inte är färdiga,” ropade Lyles efter honom.

AP

© AP

Det verkar som att utseendet på en ung rival gav Lyles en ny impuls. Knighton kan snart överträffa honom, men i Eugene dominerades han av Lyles. “Jag är nöjd med min första världscupmedalj”, sa Knighton torrt. Han kom fyra på 200 m vid OS.

“Äntligen har jag en publik igen,” ropade Lyles i sin tur i mikrofonen. ”Jag har aldrig haft så roligt som jag gör nu och 4x100m ligger fortfarande framför mig. Jag trodde att jag blev en annan person efter förra året. Det skrämde mig. Jag ville hitta den gamla gnistan igen. Och jag lyckades. Jag trivdes, även om jag satte press på mig själv. Det var rent nöje.”

REUTERS

© REUTERS

Damerna var också mycket snabba på 200 m. Sherika Jackson, som fortfarande var tvungen att hylla sin landsman Shelly-Anne Fraser-Pryce på 100 m, har nu vänt på steken. Hon vann med ett nytt jamaicanskt tidsrekord på 21:45, 36 hundradelar snabbare än den 35-åriga Rocket Mom. Brittiska titelbacken Dinah Asher-Smith tog brons på 22,02 sekunder och förhindrade därmed en pallplats på Jamaica.

Men speciellt 21.45 fick mig att snurra. Endast Florence Griffith var snabbare i september 1988 med tiden 21.34. Detta framkallade det osynliga primära ropet från den ständigt maskuline Jackson, som tidigare varit en mestadels framgångsrik 400m-löpare. “Jag kan inte klaga: nu är jag den snabbaste kvinnan på planeten, den nationella mästaren och den snabbaste i världscupfinalen”, strålade 28-årige Jackson. “Ingen vet hur man tar hörnor bättre än Shelley-Ann, så jag visste att jag var tvungen att ta mig ur dem så snabbt som möjligt. Jag är en stark avslutare och jag visste att jag kunde komma ikapp henne. Men jag hade aldrig ett rekord eller något i huvudet. Jag blev världsmästare för första gången, jag är mer än nöjd med det.”

AFP

© AFP

ANP/EPA

© ANP / EPA