Wout van Aert startar lördagen felaktigt i tidtagningen: “Inte i min vanliga kostym.”

Yara
Share:

Van Aert i sin vanliga tidskörningsdräkt. På lördag ska han vara i grön kostym från organisationen. © BELGIEN

Wout van Aert var torsdagskvällens gäst på De Avondetappe på NOS, den holländska motsvarigheten till Vive le Vélo. I den förutsåg han lördagens tidtagning och hade redan identifierat ett betydande fel. “Jag måste byta ut min vanliga kostym mot en organisationskostym.”

Niko Vanhi

LÄS ÄVEN.VIDEO. Vingegors seger från Jumbo-Visma-trailern: “Pogacar släppt, kom igen!”

Van Aert, som oväntat blev slagen av Yves Lamper i den första Tour-tidkörningen, blir också favorit på lördag. Han ser dock en nackdel, sa han. ”Eftersom jag åker i den gröna tröjan måste jag också starta i den gröna tidskörningsdräkten från organisationen. Efter att ha åkt Hautacam kom de för att mäta mig för att likna den dräkt jag brukar ha på mig på tidtagningar.”

Det verkar som en bagatell, men det är inte alls så. För tidtagningar har Van Aert vanligtvis en skräddarsydd kostym från klädsponsorn Agu. Vindtunneltestning inför Touren visade att den här dräkten borde spara nästan en halv minut i en 40 km tidsresa. Därmed kommer Van Aert att få kompensera för denna halvminuten på annat sätt. Kläderna som tröjspelare måste bära på Touren är gjorda av Agus konkurrent Santini. “Nu bär mina två huvudsakliga tidtagningsrivaler gult och vitt (Vingegaard och Pogacar, red.), så de möter samma nackdel,” sa Van Aert.

LÄS ÄVEN. Fantastiska Wout van Aert bidrar återigen till Wingegaards gula tröja: “Jag kom på det och det visade sig vara rätt drag”

faller

“Försökte reta Pogacar lite mer”

Van Aert såg också tillbaka på torsdagens utmärkta lagprestation på Hautacam. “Jag slutade verkligen, men precis i det ögonblicket hörde jag i mitt öra att Pogacar borde släppas. Sedan fortsatte jag bara”, förklarar han. “Sedan försökte jag reta Pogacar lite genom att köra honom, men det varade inte länge.”

Under programmet såg han också bilder från Pogacars fall och Vingegors fall för första gången. ”Den nedstigningen var dålig, det var också mycket grus. Tydligen visades det inte på tv, men jag missade också några svängar … jag körde bara tyst.”